Friday, 7 December 2012

UKHUWAH ISLAMIYAH

 Assalamualaikum w.b.t.

InsyaAllah kali ini ana akan berkongsi tentang ukhuwwah..teringin nak berkongsi sebab benda ini dibincangkan dlam usrah ana..

Dalam kamus bahasa arab Ukhuwwah (الأُخُوَّة ) berarti persaudaraan tetapi tahukah antum apa itu Ukhuwwah Islamiyyah.
Ukhuwwah Islamiyyah adalah persaudaraan yang terbentuk oleh suatu ikatan yang mana ikatan ini bukan diadakan atas dasar darah dan keturunan, tetapi ikatan hati atas dasar akidah islamiyyah, keimanan dan ketaqwaan kepada Allah swt

.Firman Allah SWT dalam surat Ali Imran ayat 103 :

 وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, Maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari padanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk.( QS. Al Imron:103 )

Sabda Rasulullah S.A.W :
“ Seorang Muslim adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Tidak boleh ia menganiaya dan tidak boleh ia mengabaikannya. Barangsiapa yang memenuhi satu hajat saudaranya nescaya Allah akan memenuhi hajatnya dan barangsiapa melegakan kesempitan dan kesusahan seorang Muslim nescaya Allah akan melegakan kesusahannya di hari kiamat dan barangsiapa yang melindungi keaiban seorang Muslim, nescaya akan dilindungi Allah akan keaibannya di akhirat. ” (Bukhari dan Muslim)

“Tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah ia mencintai saudaranya sepertimana ia mencintai dirinya sendiri ” (Bukhari dan Muslim)
Ada 9 hal yang dapat menguatkan Ukhuwwah Islamiyah :
 1. Memberitahukan kecintaan pada yang kita cintai
 2. Memohon didoakan bila berpisah
 3. Menunjukkan kegembiraan dan senyuman bila berjumpa
 4. Berjabat tangan bila berjumpa
 5. Mengucapkan selamat berkenaan dengan saat-saat keberhasilan
 6. Memberikan hadiah pada waktu tertentu
 7. Sering bersilaturahim
 8. Memperhatikan saudaranya dan membantu keperluannya
 9. Memenuhi hak ukhuwah persaudaraan
Terdapat 3 rukun Ukhuwwah :
 1. Berlapang dada / bersangka baik
 2. Kesamarataan
 3. Melebihkan sahabat
Sahabat semua hendaklah memperbaiki hubungan antara sesama sendiri melalui usrah dan taaruf yang lebih mendalam. Ulama ada menggariskan 5 perkara dalam merapatkan ukhuwwah :

Biasa makan bersama-sama di rumah saudaranya.
Biasa membuang air kecil atau air besar di rumah saudaranya.
Biasa solat di rumah saudaranya.
Biasa tidur di rumah saudaranya.
Datang membawa isterinya kerumah saudaranya.

Jika disorot daripada Sirah Rasulullah, pertautan ukhuwwah antara Ansar dan Muhajirin dalam kisah Hijraturrasul boleh dijadikan contoh yang terbaik. Sehinggakan ada dikalangan mereka dari golongan Muhajirin yang sanggup untuk menghadiahkan salah seorang isterinya kepada golongan Ansar, yang menunjukkan kekuatan ukhuuwah antara mereka.
3 ciri penting ukhuwwah dalam kisah Muhajirin dan Ansar ini ialah:
i. memberikan perlindungan
ii. memberikan pertolongan
iii. mengutamakan orang lain daripada diri sendiri

Kesimpulan

Apa yang dikehendaki daripada Ukhuwwah di sini adalah ikatan hati dan jiwa sesama petugas Amal Islami dengan ikatan Aqidah. Sesungguhnya ikatan Aqidah adalah sekukuh-kukuh ikatan . Ukhuwwah atau persaudaraan di dalam Islam merupakan jalinan yang menghubungkan sebahagian dengan sebahagian Umat Islam yang lain. Ia merupakan ikatan rabbani - ikatan yang diikuti di atas dasar ketaatan kepada Allah - yang mengikat hati-hati mereka dan ia merupakan jalinan yang mendekatkan mereka kepada Allah s.w.t. Ukhuwwah merupakan ikatan keimanan yang paling kukuh.InsyaAllah semoga perkongsian ini dapat meningkatkan pengetahuan kita tentang pentingnya ukhuwah..
semoga ukhuwah yang terbina akan terus berkekalan..

Wallahu a'lam..


1 comment: